News, Culture & Society

GCSE geography bitesize quiz will test your knowledge

We tend to forget the knowledge we don’t use anymore.

So can you still tell your hurricanes from your anticyclones, or which is the largest desert in the world?

This geography test, aimed at 15 to 16-year-old GCSE students, will reveal just how long your memory has lasted since you took that last exam… 

The geography test, aimed at 15 to 16-year-old GCSE students, will be a workout for your memory

1. Areas which are growing most quickly from tourism are:

A. Asia and the Middle East 

B. Antarctica

C. Europe

2. Deserts are areas which: 

A. have less than 250 cm of rainfall per year

B. have less than 250 mm of rainfall per year 

C. have less than 25 m of rainfall per year

3. A slice through a river from source to mouth is called what?

A. Long profile 

B. Cross profile

C. Cross section

D. Steep profile

More than 500,000 teenagers in England picked up their GCSE results recently

More than 500,000 teenagers in England picked up their GCSE results recently

4. Which of the following is NOT a way of reducing demand for water?

A. Collecting rainwater to use on the garden rather than tap water

B. Having a bath not a shower

C. Recycling bath water to flush the toilets with

5. Tropical rainforests have dense vegetation, which typically occurs in four levels. From ground level up, these levels of vegetation are:

A. emergents, shrub layer, lianas and canopy

B. emergents, shrub layer, under canopy and lianas

C. emergents, shrub layer, under canopy and canopy

D. under canopy, canopy, shrub layer and emergents

E. shrub layer, under canopy, canopy and emergents

6. What is the name of the largest desert?

A. The Kalahari

B. The Sahel

C. The Sahara

7. Energy released by an earthquake is in the form of:

A. rocks

B. magma

C. shakes

D. seismic waves

E. nuclear

8. At what sort of plate boundaries might earthquakes take place?

A. Constructive plate boundaries

B. Destructive plate boundaries

C. Conservative plate boundaries

D. Conservative and destructive plate boundaries

E. All plate boundaries

9. Curitiba is an example of:

A. a city which puts sustainability high on the agenda

B. a city which is poorly managed and planned for

C. a city which has built housing along the river floodplain

10. How is population density calculated?

A. Total population divided by total land area (km2)

B. Total land area (km2) multiplied by total population

C. Total population plus the total land area (km2)

11. What weather condition does a black ball indicate on a synoptic chart?

A. Hail

B. Fog

C. Rain

D. Snow

E. Sleet

12. Areas of low pressure caused when air rises are known as:

A. Depressions

B. Anticyclones

C. Hurricanes

D. Occluded fronts

E. Droughts  

THE ANSWERS 

1. A 2. B 3. A 4. B 5. E 6. C 7. D 8. E 9. A 10. A 11. C 12. A

The test was adapted from BBC’s Bitesize. 

Read more at DailyMail.co.uk


Do you like it? Share with your friends!


Comments are closed.