News, Culture & Society

Inside Australian architect Rob Mills’ award-winning Ocean House in Lorne, VIC

Inside the incredible luxury hideaway tucked away on a steep cliff face – complete with SIX bedrooms, two chef’s kitchens, a sprawling rooftop terrace and breathtaking ocean views

  • An architect created ‘one of Australia’s finest homes’ in an exclusive holiday destination south of Melbourne
  • Rob Mills designed the beachside mansion as a coastal escape for his family before selling it in late 2020
  • The house, which fetched a staggering $4.8million, is surrounded by woodland and overlooks the ocean
  • Spread across two buildings, it has six bedrooms, five bathrooms, two kitchens and a rooftop sun terrace

Advertisement

An architect has designed ‘one of Australia’s finest homes’ tucked away on a sharp cliff face in a popular holiday spot two hours south of Melbourne. 

Rob Mills, who is best known for his award-winning builds in in Prahran, Melbourne and Woollahra in Sydney, created the beachside mansion in Lorne, on Victoria’s Great Ocean Road, as a coastal escape for his family before selling it in November 2020.

Surrounded by woodland with an ocean-facing front, the six-bedroom, five-bathroom house – which fetched a staggering $4.8million (AUD) – was painstakingly built to blur the lines between residential interior and the nature outside.

An architect has designed ‘one of Australia’s finest homes’ tucked away on a sharp cliff face in a popular holiday spot two hours south of Melbourne

Its $4.8million value is a whopping $3.3million higher than the average sale price of a house in the area which was $1.5million in 2020, according to CoreLogic records. 

The landmark home spans three storeys and two connected structures, the first a glass pavilion that contains the main living space and a second, smaller wing occupied by bedrooms.

Sustainable features include hydronic underfloor heating and a geothermal power system, while the visual standouts are the basement wine cellar, two chef’s kitchens and a rooftop sun deck, perfect for entertaining.

The standout feature is a a rooftop sun deck, perfect for entertaining

The standout feature is a a rooftop sun deck, perfect for entertaining

In his design, Mr Mills said he was trying to separate himself from stereotypical suburban life to be fully immersed in the beauty of Victoria's natural landscape

In his design, Mr Mills said he was trying to separate himself from stereotypical suburban life to be fully immersed in the beauty of Victoria’s natural landscape

The coastal oasis has been decorated in an earthy colour scheme that mirrors the forest surrounding it

The coastal oasis has been decorated in an earthy colour scheme that mirrors the forest surrounding it

Luxurious fixtures such as floor-to-ceiling windows and a waterfront terrace that wraps around the house make ‘Ocean House’ a truly unique find in the Lorne area.

The coastal oasis – which is the largest private landholding in the VIC 3232 postcode – has been decorated in an earthy colour scheme that mirrors the forest surrounding it, with ash greys and warm browns found throughout.

‘In my life, I search to be as close to nature as possible so I chose this land because it gave me a beautiful view of the ocean and a view of the forest behind,’ Mr Mills told realestate.com.au.

The landmark home spans three storeys and two connected structures

The first is a glass pavilion that contains the main living space (right) while the second is a smaller wing occupied by bedrooms

The landmark home spans three storeys and two connected structures, the first a glass pavilion that contains the main living space (right) and a second, smaller wing occupied by bedrooms (one left)

Ocean House (pictured) has won several architectural awards for its one-off design and was crowned the winner of the World Interior News Award

Ocean House (pictured) has won several architectural awards for its one-off design and was crowned the winner of the World Interior News Award

He said he was trying to separate himself from stereotypical suburban life to be fully immersed in the beauty of Victoria’s natural landscape.

Mr Mills started to design the house eight years ago after accidentally stumbling across the 1.29 hectare plot on a slanted hilltop in 2003.

Ocean House has won several architectural awards for its one-off design and was crowned the winner of the World Interior News Award.

Read more at DailyMail.co.uk