News, Culture & Society

Inside the incredible boutique treetop hotel in Bali that boasts luxurious four-poster beds

If you thought a holiday in a treehouse meant skimping on comfort – think again.

At this jaw-dropping hidden treehouse lodge in Bali – described as an ‘experimental treetop boutique hotel, an architectural experience for adventurers’ – luxury is abundant.

And there are Instagrammable scenes aplenty.

B-ahhhh-li: Lift Bali comprises three 39ft-tall (12-metre) towers created by cutting-edge architect Alexis Dornier

The park-like setting holds a small sauna, a diminutive but perfectly formed pool and recreational areas

The park-like setting holds a small sauna, a diminutive but perfectly formed pool and recreational areas 

The designs are bold, 'a surreal mix of impermanent industrial structures embedded into a tropical forest'

The Lift houses - called Ernest Hemingway House, George Orwell House and Stanley Kubrik House - are all air-conditioned

The designs are bold, ‘a surreal mix of impermanent industrial structures embedded into a tropical forest’ 

Called Lift Bali, guests can relax in beautiful four-poster beds, sip sundowners in an eye-catching bar, stretch in an elevated yoga area and lap up the exotic leafy surrounds while reclining in treetop hammocks.

The park-like setting also holds a small sauna, a diminutive but perfectly formed pool and recreational areas.

The property, located in Ubud, is made up of three 39ft-tall (12-metre) towers created by cutting-edge German architect Alexis Dornier.

The designs are bold, ‘a surreal mix of impermanent industrial structures embedded into a tropical forest’.

The 'Ernest Hemingway House' features a beautiful four-poster bed. All the rooms have furniture made from recycled timber

The ‘Ernest Hemingway House’ features a beautiful four-poster bed. All the rooms have furniture made from recycled timber 

If relaxing on a hammock amid tropical foliage is your cup of tea - this is the hotel for you

If relaxing on a hammock amid tropical foliage is your cup of tea – this is the hotel for you 

This is the 'George Orwell House', a twin-level affair with a bathroom on the lower floor and a bedroom with a balcony

This is the ‘George Orwell House’, a twin-level affair with a bathroom on the lower floor and a bedroom with a balcony 

There are three towers – the Ernest Hemingway House, George Orwell House and Stanley Kubrik House – and all are accessed via spiral staircases.

As well as king-sized beds, the treehouses also boast luxury bathrooms, private terraces and furniture made from recycled timber.

Each of the three towers has been built using different materials, to give each a unique appearance.

The Alexis Dornier architecture studio said: ‘Somewhere stuck in the past and the future, the towers seek to bridge different aspects of Bali into a memorable experience and create a backdrop for pictures to take or keep in mind.

This is the Stanley Kubrik House, which is 'designed to resemble a cube inside'. Views of the forest directly from the bed? Tick

This is the Stanley Kubrik House, which is ‘designed to resemble a cube inside’. Views of the forest directly from the bed? Tick 

A shot showing the balcony area of the George Orwell House. All the towers are shaded by the surrounding foliage

A shot showing the balcony area of the George Orwell House. All the towers are shaded by the surrounding foliage

‘Taking advantage of the height on aspects like passive cooling, passive shading through adjacent trees, being away from mosquito shrub and simply enjoying another vantage point was only a few of the design drivers shaping this place.’

There’s a total absence of concrete and the towers are all on legs, so they have a ‘less invasive footprint and impact, plus they are cost-effective and faster to build’.

The architects added: ‘We aimed to create spaces where people could retreat to and be detached and off the ground.

The Ernest Hemingway House is 'a type of traditional vernacular house of the Javanese people'

The Ernest Hemingway House is ‘a type of traditional vernacular house of the Javanese people’ 

The architecture studio said: 'Our aim was to create spaces where people could retreat to and be detached and off the ground'

The architecture studio said: ‘Our aim was to create spaces where people could retreat to and be detached and off the ground’ 

The bar area at Lift Bali, which opened last September

Guests access the treehouses via spiral staircases

The bar area at Lift Bali, left, which opened last September. Guests access the treehouses via spiral staircases

The Alexis Dornier studio said: 'Taking advantage of the height on aspects like passive cooling, passive shading through adjacent trees, being away from mosquito shrub and simply enjoying another vantage point was only a few of the design drivers shaping this place'

The Alexis Dornier studio said: ‘Taking advantage of the height on aspects like passive cooling, passive shading through adjacent trees, being away from mosquito shrub and simply enjoying another vantage point was only a few of the design drivers shaping this place’ 

There are plans to extend the hotel – and ideas are welcome. The hotel said in a statement: 'We welcome studios to chip in their ideas in the form of a small competition that we will launch soon. For further information, visit Instagram.com/lift_bali'

There are plans to extend the hotel – and ideas are welcome. The hotel said in a statement: ‘We welcome studios to chip in their ideas in the form of a small competition that we will launch soon. For further information, visit Instagram.com/lift_bali’ 

Pictured here is the George Orwell House bathroom, which features a huge walk-in shower

Pictured here is the George Orwell House bathroom, which features a huge walk-in shower

‘We wanted to evoke a sense of impermanence and allow for other experimental structures to fill in the blanks in the future.

‘We are now collaborating with other architects on experimenting with new shapes, materials and organizational ideas – all surrounding the idea of off-the-ground structures.’

There are plans to extend the hotel – and ideas are welcome.

The hotel said in a statement: ‘We welcome studios to chip in their ideas in the form of a small competition that we will launch soon. For further information, visit Instagram.com/lift_bali.’ 

The Lift houses are all air-conditioned and come with en-suite bathroom and shower and free Wi-Fi. For more information on the rooms visit liftbali.com.



Read more at DailyMail.co.uk


Comments are closed.