News, Culture & Society

Sydney’s Totoro House features Studio Ghibli-inspired design and huge statement circular window

Behind the doors of this striking home lies an ancient Japanese-inspired hideaway complete with climbing vines, spectacular minimalist styling and fairy lights

  • A spectacular home named ‘Totoro House’ after a Studio Ghibili movie features a Japanese-inspired design
  • The pad, in Sydney’s Russell Lea, features a huge round window surrounded by fairy lights and creeping vines 
  • An ancient Japanese technique called Shakkei that features outside scenery in the home’s design was used
  • Circular elements are repeated throughout with another round window and semi-circle sunken dining space

Advertisement

A one-of-a-kind contemporary home boasts a stunning Japanese-inspired design and a spectacularly striking fairy-lit garden walls with climbing vines and a huge circular window nook. 

The stylish Totoro House is named after and inspired by the Studio Ghibli movie ‘My Neighbor Totoro’ and sits in Russel Lea in Sydney’s inner-west. 

Designed by Sydney-based firm CplusC Architectural Workshop, the original house was renovated and extended utilising the Japanese concept of ‘Shakkei’, meaning ‘borrowed scenery’, which is the ancient technique of seamlessly incorporating outside scenery in the home’s design. 

A stylish pad named after and inspired by the Studio Ghibli movie ‘My Neighbor Totoro’ boasts a stunning Japanese-inspired design

Totoro House's most striking feature is spectacularly unique circular window nook surrounded by creeping vines and fairy lights

The original house was renovated and extended by Sydney-based firm CplusC Architectural Workshop

Totoro House’s most striking feature is spectacularly unique circular window nook surrounded by creeping vines and fairy lights

The Japanese concept of 'Shakkei', meaning 'borrowed scenery', which is the ancient technique of seamlessly incorporating outside scenery in the home's design was utilised

The Japanese concept of ‘Shakkei’, meaning ‘borrowed scenery’, which is the ancient technique of seamlessly incorporating outside scenery in the home’s design was utilised

In the primary bedroom, a massive circular window with a built-in seat and timber hatch to let the breeze flow through, overlooks the garden below and makes for a unique feature rear courtyard, surrounded outside by creeping vines and twinkling fairy lights. 

Circular design features are a motif repeated throughout Totoro House with another statement round window in the split-level family room. 

The family room is the heart of the home with natural textures of brick, smooth timber and concrete as well as a semi-circle sunken dining room and the curved island bench in the kitchen. 

In the primary bedroom, a massive circular window with a built-in seat and timber hatch to let the breeze flow through, overlooks the garden below and makes for a unique feature rear courtyard

In the primary bedroom, a massive circular window with a built-in seat and timber hatch to let the breeze flow through, overlooks the garden below and makes for a unique feature rear courtyard

The family room is the heart of the home with natural textures of brick, smooth timber and concrete as well as a semi-circle sunken dining room and the curved island bench in the kitchen

The family room is the heart of the home with natural textures of brick, smooth timber and concrete as well as a semi-circle sunken dining room and the curved island bench in the kitchen

A semi-covered alfresco area has a built-in barbecue and plenty of space to entertain and hanging vines acts as a natural curtain for the outside lounge off the living room

A semi-covered alfresco area has a built-in barbecue and plenty of space to entertain and hanging vines acts as a natural curtain for the outside lounge off the living room

Stretching glass sliding doors not only fill the family room with natural light but harmoniously blends the space with the outside courtyard and lush garden filled with bamboo trees and native plants. 

A semi-covered alfresco area has a built-in barbecue and plenty of space to entertain and hanging vines acts as a natural curtain for the outside lounge off the living room. 

Custom lighting throughout the courtyard and garden means the house really shines when the sun goes down and illuminated the home’s signature circular features. 

Stretching glass sliding doors not only fill the family room with natural light but harmoniously blends the space with the outside courtyard and lush garden filled with bamboo trees and native plants

Stretching glass sliding doors not only fill the family room with natural light but harmoniously blends the space with the outside courtyard and lush garden filled with bamboo trees and native plants

Back inside, the main bedroom is a lesson in luxury with a stunning ensuite with an open shower and calming neutral hues

Totoro House was built with the environment in mind using recycled bricks and minimal waste with the semi circle cut out in brass cladding used as a design detail on the rear wall

Back inside, the main bedroom is a lesson in luxury with a stunning ensuite with an open shower and calming neutral hues

Circular design features are a motif repeated throughout the home with another statement round window in the split-level family room

Circular design features are a motif repeated throughout the home with another statement round window in the split-level family room

Back inside, the main bedroom is a lesson in luxury with a stunning ensuite with an open shower and calming neutral hues. 

The original front of the home, houses three bedrooms, a rumpus room and a second bathroom.  

Totoro House was built with the environment in mind using recycled bricks and minimal waste with the semi circle cut out in brass cladding used as a design detail on the rear wall.

***
Read more at DailyMail.co.uk